Werken met e-PTW verhoogt de veiligheid

Papierbergen voor het uitvoeren van werkzaamheden? Waarom zou je als er ook de mogelijkheid is van een Elektronische Permit to Work, de e-PTW. Consultant Sanne de Kock ontwikkelde met Dockbite een basisconcept dat breed toepasbaar is. ,,Het verhoogt de veiligheid en maakt de uitvoering inzichtelijker en gemakkelijker. Voor elke industrie en onderneming kunnen we een customized app ontwikkelen.”

De maak- en procesindustrie waarop veel bedrijven lang hebben vertrouwd, slinkt snel. De maatschappij omarmt steeds meer de digitalisering, de meeste bedrijven blijven niet achter. Toch zijn sommige nog aarzelend en durven ze niet zonder meer die stap naar de 21ste eeuw te zetten, ziet consultant Sanne de Kock.
Om bedrijven die werkzaam zijn in takken waar een veilige werkomgeving júist van groot belang is – bijvoorbeeld in de industrie – , de digitale drempel over te halen, ontwikkelde het Dockbite-team een concept op basis van de Elektronische Permit to Work. Hiermee is eenvoudig de opstap te maken naar een moderne organisatie die de kilo’s papier vervangt door een digitale omgeving.

Sanne: ,,De wereld verandert, we automatiseren heel veel maar op sommige vlakken gaat de digitale aanpassing nog niet erg snel, terwijl je met dit concept bijna in een handomdraai de veiligheid bij bijvoorbeeld onderhoudswerkzaamheden naar een veel hoger niveau kunt brengen. Het is toch vreemd dat de interne financiële administratie vaak wel al digitaal geregeld is, maar dat er voor het registreren van veiligheidsmaatregelen op locatie voor de monteur of servicemedewerker nog een hele, tijdrovende papierberg nodig is om door te nemen?”

Door PTW’s elektronisch te regelen in de app, wordt het voor iedereen makkelijker om werk op locatie te registreren, evenals werkzaamheden in de voorbereiding en de afsluiting. ,,De e-PTW’s regelen alles, doen de berekeningen en je kunt na afloop ook meteen digitaal aftekenen, compleet met een foto. De app neemt je stap voor stap mee in het hele proces, van inschrijven bij aankomst op locatie tot vergunningen en veiligheidsvoorwaarden. Bij niet uitchecken, geeft de app geen toestemming voor nieuwe werkzaamheden en kun je dus niet verder.”

Voor iedere klant wordt een customized app ontwikkeld op basis van de benodigde PTW’s. ,,De basis is eender, de uitwerking is dat zelden. In een fabrieksomgeving waar met grote machines wordt gewerkt, ligt de focus waarschijnlijk op veiligheid rondom elektriciteit. Een monteur die onderhoudswerk doet bij een benzinestation zal op andere belangrijke veiligheidspunten focussen. Bij iedere klant is daarom de vraag: wat zijn de focuspunten, welke principes vinden jullie voor jullie bedrijf belangrijk? Alsook: welke specifieke veiligheidsmaatregelen zijn er voor jullie branche en wereld van toepassing die moeten worden meegenomen in het proces? Iedere industrie kent andere pijlers. Dat is de puzzel die we als Dockbite samenbrengen en van een standaard e-PTW vertalen in een app die volledig customized is.”

Werken met e-PTW biedt een groot aantal voordelen. Naast gebruiksgemak en een veel secuurdere registratie van werkzaamheden, is dat bijvoorbeeld ook bewustwording van processen. ,,Repeterend werk doen, heeft het gevaar dat automatisme optreedt. Wie al honderd keer hetzelfde heeft gedaan, kan misschien weleens een stapje overslaan wat consequenties kan hebben. De app maakt werken op de automatische piloot lastig. Realtime op locatie is te zien aan welke veiligheidsstappen moet worden voldaan alvorens van start te kunnen gaan. Check, check, dubbelcheck dus. Dat brengt, zien we, meer bewustwording dan dezelfde informatie in een Powerpoint presentatie bundelen en rond te sturen.”

Nog een groot pluspunt: werken met de app biedt ook een mogelijkheid om op basis van data aanvullingen te maken. ,,Een voorbeeld: als wordt geconstateerd dat werkzaamheden uitvoeren in een omgeving waar brandstof is meer focus nodig heeft, dan kun je daar op inzoomen met een nieuw hoofdstuk, of wellicht een event organiseren om het onderwerp extra uit te lichten. Want als 99% van de werkzaamheden wordt uitgevoerd op miniem risiconiveau, wat is er dan mis met die 1%? Zo kom je uiteindelijk steeds meer to the point.”

Werken op basis van e-PTW maakt uitvoering gemakkelijker en inzichtelijker. Er is meer bewustwording én de veiligheid wordt door dit alles naar een veel hoger level getild. Sanne: ,,Dit concept is in principe te gebruiken door iedereen die te maken heeft met E-Permit to Work.”