DZB

Een vliegtuigmotor onderhouden met AI

Wist je dat er zo’n 4800 kostbare bouten in een vliegtuigmotor zitten? Deze moeten regelmatig onderhouden worden zodat wij veilig kunnen vliegen. KLM Engineering & Maintenance is hier verantwoordelijk voor. In samenwerking met DZB Leiden worden de bouten gewassen, gecontroleerd en opnieuw gesorteerd. Maar hoe sorteer je 4800 bouten op een slimme en snelle manier?

Strategie en design
Development
Low code

Kan dat slimmer?

Bij DZB Leiden helpen ze werknemers met een afstand tot de arbeidsmarkt en het enige hulpmiddel dat zij hadden om de bouten te sorteren, was een loep. Niet heel efficiënt en tijdsintensief. Dockbite ontwikkelde voor DZB een visueel hulpmiddel wat samen met de werknemer de types van de bouten herkent. We hebben een app ontwikkeld die gebruik maakt van de digitale camera van een tablet. Deze kan aan de hand van een object herkenning algoritme in de app met een nauwkeurigheid van 99.9% herkennen welke bout met welk typenummer het is. We ontworpen een opstelling waar de tablet ingeklikt wordt, hiermee kan de werknemer gemakkelijk de bouten identificeren en ze vervolgens ook in het juiste bakje stoppen.

Een werkend product

Net voor de uitbraak van het coronacrisis leverden we het product op. Bert, Remco en Salima presenteerden het resultaat aan KLM en DZB en daar kregen we te horen dat de opdrachtgevers zeer tevreden zijn met het opgeleverde product en de resultaten. Tevreden opdrachtgever = tevreden Dockbiters. Je kunt dus echt een vliegtuigmotor onderhouden met een tablet!

Meer projecten

Portal

NoviaCura

Portal

AenC