Vliegtuigmotor onderhouden met een tablet

Wist je dat er zo’n 4800 kostbare bouten uit een vliegtuigmotor komen? Deze moeten regelmatig onderhouden worden zodat wij veilig kunnen vliegen. KLM Engineering & Maintenance is hier verantwoordelijk voor. In samenwerking met DZB Leiden worden de bouten gewassen, gecontroleerd en opnieuw gesorteerd. Maar hoe sorteer je 4800 bouten op een slimme en snelle manier? 

Bij DZB Leiden helpen ze werknemers met een afstand tot de arbeidsmarkt en het enige hulpmiddel dat zij hadden om de bouten te sorteren, was een loep. Niet heel efficiënt en tijdsintensief.  

Dockbite ontwikkelde voor DZB een visueel hulpmiddel wat samen met de werknemer de types van de bouten herkent. We hebben een app ontwikkeld die gebruik maakt van de digitale camera van een table. Deze kan aan de hand van een object herkenning algoritme in de app met een nauwkeurigheid van 99.9% herkennen welke bout met welk typenummer het is. We ontworpen een opstelling waar de tablet ingeklikt wordt, hiermee kan de werknemer gemakkelijk de bouten identificeren en ze vervolgens ook in het juiste bakje stoppen.

Net voor de uitbraak van het coronacrisis leverden we het product op. Bert, Remco en Salima presenteerde het resultaat aan KLM en DZB en daar kregen we te horen dat de opdrachtgevers zeer tevreden zijn met het opgeleverde product en de resultaten. Tevreden opdrachtgever = tevreden Dockbiters! 

Zodra er meer resultaten bekend zijn, zullen we die delen als best practice op onze site!